четвер, 21 січня 2016 р.

Анотація досвіду роботи керівника гуртка Коломацькаї Н.С.

Опис
досвіду роботи
керівника гуртка бісероплетіння  «Намисто»та керівника гуртка іграшки «Веселі клаптики»
Полтавського районного Будинку
дитячої та юнацької творчості
Коломацької Надії Сергіївни
з проблемної теми:
«Розвиток творчої особистості дитини в процесі гурткової роботи»

В умовах  становлення української держави одним з найважливіших завдань є створення національної системи освіти. Актуальним постає питання розвитку інтелектуальних і творчих здібностей особистості, розвитку її компетентностей на основі культури і мистецтва українського народу, народних традицій, залучення молодого покоління до надбань духового культури. В умовах оновлення суспільства, відродження національної культури, побудови національної школи, національної свідомості-естетичне виховання школярів та молоді, як засіб формування духовного світу людини морально-етичних норм, має зайняти провідне місце у системі усього навчально-виховного процесу.
     Виховання свідомого громадянина починається із засвоєння дітьми духовних надбань своєї нації. Без оволодіння культурою народу, пізнання його самобутнього національного характеру, практичного продовження культурно-історичних традицій, звичаїв, обрядів не можна навіть говорити про успіх у навчально-виховному процесі. «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування»,- писав Панас Мирний.
       Заклади  мережі позашкільної освіти володіють безмежними можливостями для художньо-естетичного виховання дітей та підлітків. Заняття в них відкривають для кожного із вихованців простір для розвитку ініціативності і самостійності, формують соціально - педагогічні умови для розвитку творчих здібностей учнів, зокрема, їхньої художньої уяви.
Працюючи керівником гуртка 6 років моїм життєвим кредо, як педагога, став вираз: “Учень – це факел, який потрібно запалити”.
Спираючись на досягнення педагогічної науки, використовуючи методи народної педагогіки, я шукаю нові підходи у навчанні та вихованні, які відповідали б потребам розвитку творчої особистості, були б спрямовані на досягнення творчих і культурно-національних цінностей. Не секрет, що хороший керівник гуртка цілеспрямовано реалізує не тільки навчальну, а й виховну функцію, пов’язану з розвитком особистості дитини, має свою оригінальну виховну систему, відмінну від інших.
Моя система роботи спрямована на вирішення проблеми: “Розвиток творчої особистості дитини в процесі гурткової роботи”. Працюючи над цією проблемою, визначила головні завдання, мету:
- прищеплювати дітям любов до духовної спадщини українського народу;
- формувати у них національну самосвідомість;
- залучати їх до скарбниці народної творчості.
Розпочинаю свою роботу з учасниками колективу з вивчення індивідуальних особливостей кожного. Мене цікавить не лише питання навчання та ставлення до нього, а рівень вихованості учня, його ставлення до людей різних професій, батьків, друзів, самого себе. І тому у перші тижні роботи з набраною групою, намагаюсь провести якомога більше різноманітних справ: екскурсії, походи, прогулянки, диспути. Це допомагає мені сформувати дитячий колектив і спланувати навчальну та виховну роботу гуртка, враховуючи потреби вихованців. До складу гуртка входять діти з різних класів, тому приділяю велику увагу згуртуванню дитячого колективу, створенню в ньому позитивного морально-психологічного клімату, адаптації кожної дитини в новому колективі.
Заняття намагаюсь організувати, щоб дітям було цікаво. Вважаю, що при проведенні гурткової роботи основними ворогами є сухість, монотонність, формалізм. І тому завжди шукаю шляхи, щоб викликати у дітей живий інтерес до виконання завдання, “запалити” їх до творчої праці. Так, вихованці беруть активну участь у житті позашкільного закладу, підготовці та оформленні виставок, проведенні свят тощо.
Любов до творчості спонукає дітей цікавитись різними напрямками бісероплетіння за допомогою соціальних мереж, де на форумах вони спілкуються, обмінюються досвідом, відвідують виставки та майстер-класи майстрів бісероплетіння та виготовлення іграшки.
Вважаю, що процес навчання дітей в гуртках має відбуватися на позитивному емоційному тлі, в психологічно комфортних, ситуативно адекватних для дітей умовах.
Гурткова робота базується на заохоченні і стимулюванні учнів до обраного виду діяльності, а також формуванню в них стійкого інтересу й потреби у творчій самореалізації.
Планування виховної роботи провожу разом з гуртківцями. Це дає змогу враховувати здібності і можливості кожної дитини. Вважаю, коли діти мають право на ініціативу, самостійний вибір справ та заходів, можливість виявляти фантазію, тоді й виховна робота з ними має позитивні плоди. З особливим задоволенням можу відмітити, що такий підхід допоміг розвинути творчі здібності багатьох.
В своїй роботі намагаюсь використовувати інноваційні методи та підходи до організації навчально-виховної діяльності гуртківців.
Радість від творчого саморозкриття на занятті, виставці, конкурсі  – ось що має бути неодмінною умовою навчання на гуртку бісероплетіння та іграшки.


1 коментар:

  1. Я Хелена Джуліо з Еквадору, я хочу добре поговорити про пана Бенджаміна на цю тему. надає мені фінансову підтримку, коли всі банки у моєму місті відхилили моє прохання надати мені позику у розмірі 500 000,00 доларів США, я намагався отримати все можливе, щоб отримати позику у моїх банків тут, в Еквадорі, але всі вони відмовили мені, оскільки кредит у мене був низький, але з Божою милістю я дізнався про пана Бенджаміна, тому вирішив спробувати подати заявку на позику. з доброю волею вони нададуть мені позику в 500 000,00 доларів США. запит на позику, який мені відмовили мої банки в Еквадорі, було надзвичайно чудовим з ними вести бізнес, і зараз мій бізнес іде добре. електронною поштою / контактом WhatsApp, якщо ви хочете подати заявку на позику у них. 247officedept@gmail.com WhatsApp контакт: + 1-989-394-3740.

    ВідповістиВидалити